INGEN PÅSK UTAN KVIRR

Välkommen till alla fantastiska konstnärer.

Traditionen att besöka konstnärsateljéer under påsken fortsätter i Bohuslän. Att ”kvirra” känner de flesta i norra Bohuslän till. Det betyder att man sätter sig i bilen, helst tillsammans med hela familjen, och ger sig ut på småvägarna för att besöka konstnärer i deras ateljéer, se hur de arbetar och se deras verk.

Under ett par år låg konstvandringen lite på is, på grund av pandemin. Ett år hölls den digitalt och året därpå försökte många flytta ut sina ateljéer i trädgården eller liknande, för att göra det möjligt att besöka dem utan att trängas. Men nu är allt tillbaka till det normala.

I år deltar 36 konstnärer i Kvirr, från Strömstad ner till Lysekil, i det som förr kallades Ranrike. Söder därom finns samtidigt en annan konstvandring, där över 50 konstnärer öppnar sina ateljéer i det som heter Konstvandring i södra Bohuslän.

  • Båda konstvandringarna har samma öppettider och hjälper varandra med att sprida information, utan att ha ett direkt samarbete, säger Ewa Thibaud Bruch, avgående ordförande för Kvirr.

Kvirr har också en samlingsutställning i Solhem Konsthall, Rabbalshede under hela påsken. Där är alla 36 konstnärerna representerade med många olika tekniker, måleri, skulptur, keramik, glas, trä… Vernissagen äger rum på Solhem Konsthall Skärtorsdagen kl 17 – 19

I år har Kvirr ovanligt många nya deltagare, sex stycken: Johan Adamsson i Strömstad, Lars Eje Larsson och Johan Olsson i Grebbestad, Moona Björklund i Kville, Josip Maric i Hedekas och Heléne Nilebo i Dingle.

  • Det är fantastisk möjlighet för mig att nå ut och en möjlighet för vem som helst att komma in i en ateljé och höra om hantverket bakom. Jag har ju själv åkt runt på konstvandringen tidigare och blivit så inspirerad, säger Heléne Nilebo, keramiker och förstagångsdeltagare i Kvirr.

Mer information om deltagarna och en detaljerad karta finns på kvirr.se

Ta nu chansen att ge er ut och träffa alla fantastiska skapare av konst under en förhoppningsvis vårlik påskhelg! Kvirr på er!