Stallerbrottet ser fram emot 2023

Foto Ola Kjelbye

Det var en helt fantastisk säsong 2022 på Stallebrottet!

Styrelsen vill verkligen tacka alla medverkande och besökare som bidrog till en magisk sommar.
Nu tar vi stormsteg mot 2023 och information om kommande säsong kommer inom kort.

Om Stallebrottet

Stallebrottet kulturproduktion har bildats för att skapa unik spelplats för teater, konserter och andra publika evenemang på Malmön i Bohuslän. Navet i detta arbete var föreställningen Stenriket som hade premiär under sommaren 2015. Stenriket byggde på två romaner av bygdens författare Arne Lundgren: Stenriket och Sillbrand. Malmön är stenindustrins vagga. Naturen bjuder besökaren på en en omväxlande upplevelse, där nästan varje meter påminner om Malmöns industrihistoriska epok då graniten blev till guld. Här i hjärtat av ett stenbrott byggde vi en scen i samklang med naturen och historien. En kärleksförklaring till det som varit och ett hopp för den tid som är och kommer.

Scenen:  ”Sommaren 2013 kom jag och regissör Maria Hörnelius till Malmön för undersöka möjligheterna att bygga en scen för sommarteater på ön. Trots att jag seglat förbi Malmön otaliga gånger hade jag inte varit här sen barndomen då jag tillbringade ett par somrar på ön med mina föräldrar. Jag blev omedelbart förälskad i denna karga ö som andades historia i varje klippa. Här finns inget insmickrande, bara en oändlig himmel, ett västerhav och graniten.

Redan efter den första ö-visningen fann vi en möjlig plats. Dold bakom sly och skräp låg Stallebrottet i vila. En brant huggen bergvägg som i sig var en skönhetsupplevelse. Uthuggna ur klippan fanns två hyllor som skulle fungera utmärkt till scenplan i olika nivåer. Platsen var dessutom skyddad från tre väderstreck och det var bara nordvästvinden som hade fri tillgång. Och den ska inte vara vanlig under sommaren sade lokalbefolkningen. Dessutom fanns plats vid brottet för parkering och andra logistiska lösningar. Avståndet till färjeläget var tillfredsställande och för framtida behov fanns en gammal djuphamn i närheten.

Vi kände omedelbart att detta var en plats för vår föreställning Stenriket. Med den magnifika väggen som fond och med nedåtgående solen i ryggen på publiken är detta en underbar spelplats.

Scenen kom att byggas av sten, järn och trä för att på ett naturligt sätt harmonisera med naturen. I föreställningar framöver vill vi även använda eld och vatten. De två övriga grundelementen jord och luft finns redan på plats i överflöd.

Vi inser att vi bygger denna spelplats inte enbart för vår föreställning utan för Malmön och Sotenäs och de människor som finns här. Detta ska bli en ny mötespunkt för lokala krafter och för uppträdanden av olika slag. Vi ser allt från symfoniker till rock på denna plats.

Som sommarteaterscen räknar vi med en publik på ca 500 men som konsertscen kan spelplatsen svälja upp mot 2000 besökare.”